Pressmeddelanden

3.9.2024

Förbered dig för Läslovet!

Läslov-kampanjen ordnas av bokbranschens organisationer och förverkligas igen under skolornas höstlov. Höstlovet infaller under veckorna 42–43. De exakta datumen varierar mellan kommuner och skolor.

Läslov är hela branschens gemensamma kampanj, och vi bjuder med alla branschens aktörer och läsintresserade att delta.

Boktipsmaskinen hjälper dig att välja böcker

På kampanjsidan har öppnats en Boktipsmaskin, som kan hjälpa dig med att välja läsning för lovet. Maskinen låter barn och unga välja ämnen som intresserar dem, och sedan lottar maskinen ut en bok att läsa under lovet. Bokurvalet har sammanställts av bibliotekspersonal, och via maskinens länkar kan man nå bibliotekens webbplatser för bokrekommendationer.

Över hundra skolklasser deltar i skolornas boktipsutbyte

Över hundra skolklasser i årskurserna 1–9 inom den grundläggande utbildningen runtom i Finland deltar i boktipsutbytet som nu förverkligas för första gången. Varje skolklass har fått en utbytesklass, med vilken de byter lästips inför Läslovet. Bland de skolklasser som deltar lottas ett bokpaket ut. Bokpaketet anpassas till årskursens nivå.

Nytt kommunikationsmaterial finns nu tillgängligt

Var med i Läslovet – dela dina egna bokrekommendationer och berätta om Boktipsmaskinen! På kampanjsidan finns färdiga kampanjbilder som fritt får spridas på sociala medier, samt en animerad video som producerats av Bibliotekskanalen. Dessutom innehåller sidorna utskrivbara affischer, bokmärken, girlangbotten samt färdiga kampanjbilder som kan redigeras för att producera eget innehåll på sociala medier.

Vi hoppas att ni lyfter kampanjen i er egen kommunikation under oktober månad exempelvis genom att dela kampanjmaterial och använda kampanjens hashtagar #lukuloma och #läslov. Den mest aktiva kampanjperioden är under veckorna 40–43, men Läslovet och särskilt Boktipsmaskinen kan uppmärksammas redan nu.

Läslov i sociala medier – följ, gilla och dela:

I kampanjen deltar Finlands förlagsförening och Finlands bokstiftelse, Kirjakauppaliitto samt ett flertal aktörer inom bok- och undervisningsbranschen.

Välkommen med på Läslov!

Mer information:
Sanna-Maaria Tornivaara
Finlands förlagsförening

tel. 050 533 6233